- *חיפוש באתר החדש בלבד,מתוך שלושה
- אודות מוטוריקל, אייל ציוני
- לקויות מוטוריות, אבחון וטיפול (חלק א')
- אבחון מוטורי/ אבחון בעיות מוטוריות
- פיתוח מוטוריקה גסה, מוטוריקה עדינה
- היפוטוניה וגמישות יתר במפרקים
- היפוטוניה, תקציר מאמר מדעי מאת אייל ציוני
- טונוס שרירים גבוה/ היפרטוניה
- חיזוק שרירים מדעי/ חגורת כתפיים ועוד..
- סרבול מוטורי dcd אצל ילדים/ מבוגרים
- טיפול מדעי וחדשני בסרבול מוטורי
- דיספרקסיה מוטורית אבחון/ טיפול
- סרבול מוטורי התפתחותי -ריכוז נושאים באתר
- קשיים בכתיבה/ דיסגרפיה טיפול
- שיפור קואורדינציה בנהיגה
- לקויות מוטוריות נוספות
- ילד לא קופץ, שיפור יכולת התנתקות מהקרקע
- ילד מרבה ליפול/ נפילות מרובות ילדים
- קושי בחציית קו אמצע מ' גסה/ עדינה
- איטיות אצל ילדים (התארגנות/ כתיבה...)
- שיווי משקל לילדים-מבוגרים-ספורטאים
- התמצאות במרחב/ תפיסה חזותית...
- ויסות חושי/ ויסות כוח/ ויסות תנועה ילדים/ מבוגרים
- שיפור סגנון ריצה/ הליכה
- הכנה מוטורית לכיתה א'
- ליתר התחומים (אתר ישן)
- בעיות יציבה + ארגונומיה נכונה
- בעיות אורטופדיות
- לימוד אופניים, רולרבליידס, סקייטבורד...
- תחומי טיפול/ פעילות נוספים
- טיפול בהשמנת יתר אצל ילדים/ נוער
- טיפול בהפרעות קשב וריכוז
- שיפור ביטחון עצמי/ דימוי עצמי ילדים/ נוער
- ספורט טיפולי לילדים/ לנוער/ מבוגרים
- אוטיזם בתפקוד גבוה טיפול אינטגרטיבי!
- אימון כושר אישי לילדים/ לנוער
- איך להוסיף גובה בכל גיל? תוספת גובה מדעית!
- סלוגנים, סימני מסחר, מיתוג עסקי, קריאייטיב
- סטנדאפ ילדים, מופע סטנד אפ לילדים
- ימי עיון התפתחות הילד/ כנסים, הרצאות
- הרצאת ארגונומיה ויציבה חב' הייטק ועוד
- הכשרת מטפלים בשיטתנו (אתר ישן)
- ליתר תחומי הטיפול/ התערבות/ לימוד (אתר ישן)
- Click for English
- דף יצירת קשר | Contact us
ויסות חושי ילדים טיפול/ ויסות כוח/ ויסות כח אצל ילדים/ מבוגרים, ויסות חושי תנועה/ ויסות תנועתי/ ויסות חושי לקוי, שיפור ויסות כח, שיפור ויסות תנועה/ ויסות חושי באופן מדעי - חדשני, במגוון הקשרים מוטוריקה גסה/ עדינה, תפקודים יומיומיים ADL/ אורייניים (אקדמיים) ספורטיביים וגם תעסוקתיים, בשיטת מוטוריקל (Adaptive-Load).
מהו ויסות כוח/ ויסות כח/ ויסות תנועתי/ ויסות חושי? מה חשיבותם לתפקוד יומיומי תקין? כיצד ניתן לשפרם בשיטת מוטוריקל (Adaptive-Load)? על שאלות אלה ואחרות ניתן מענה בדף הבא. נביא ראשית הגדרה קצרה לכל מושג:
ויסות כח מוגדר כארגון הכוח בהתאם לעוצמה המדויקת בפעולה, או היכולת להשקיע מידת כוח המתאימה לדרישות המטלה בה הילד/ המבוגר מתנסה (בין היתר, היכולת להתאים את רמת הכוח למאפייני החפץ אותו הילד מתפעל…). ויסות כח תקין נחוץ למגוון פעולות ביומיום, בהן פתיחת ידית ברז המים בעוצמה המתאימה (פעולה קלאסית), נגינה בפסנתר, שימוש במחק וכלי כתיבה ועוד ועוד…
ויסות תנועה/ ויסות תנועתי מתייחס לגודל (עוצמה/ מרחק/ טווח/ מהירות/ קצב) ולתזמון של תנועות ומוגדר כיכולת להתאים את התנועות באופן יעיל למטרות/ לתכנון המוקדם/ התאמת עוצמת העבודה לגירויים, תוך התחשבות במכלול גורמים כדוגמת תנאי השטח, מאפייני החפץ אותו מתפעלים ברגע נתון, משך הזמן שהוקצב למשימה ועוד… ויסות תנועה מתייחס גם לתיאום בין מס' איברים המבצעים תנועה משותפת ושליטה בדרגות החופש השונות (יכולת הפרדת תנועות) לצורך השגת יעילות תנועתית (וחיסכון באנרגיה). ויסות תנועתי תקין נשען על תפקוד תקין של המוח הקטן (cerebellum) איזור שאחראי גם על תכלול בין תנועות (קואורדינציה מוטורית).
ויסות חושי קשור לוויסות ועיבוד קלט המגיע ממערכות החישה השונות ובעיקר המערכת הטקטילית (מערכת המגע), מערכת וסטיבולרית (מערכת שיווי המשקל) ומערכת פרופריוצפטיבית (תחושה עמוקה) ומאפשר לייצר תגובה התואמת לתנאי הסביבה והמטלה המבוצעת ברגע נתון. עיבוד קלט תחושתי תקין מאפשר בקרה מוטורית יעילה, יעילות תנועתית, פיתוח וגיבוש סכמת גוף יעילה, והצלחה במיומנויות תפקודיות נוסף על רוגע, שמירה על קשב וסיפוק עצמי.
מכירים את התופעות של ילדים המחבקים חזק (בעוצמה) את חבריהם בגן/ משקיעים לחץ עודף על כלי הכתיבה, או ילדים המתקשים לכדרר כדורסל/ להפגין שליטה בכדור מכיוון שמשקיעים כוח רב מידי בכדרור, או אלה המתקשים לפתוח את ברז המים בזרם חלש?… או מצידו השני של המתרס, ילדים שאחיזת העיפרון שלהם רפה והכתיבה שלהם חלשה, או ילדים המתקשים לטרוק את דלת המכונית בשל שימוש בכוח מופחת/ ילדים המתקשים למסור כדור אל חבר העומד מולם במרחק קצר? דוגמאות אלה ממחישות קושי בוויסות כוח/ קשיים בויסות כח.
בהקשר של ויסות כוח למבוגרים, הדברים עשויים לבוא לידי ביטוי בלחיצה חזקה על מקשי המקלדת במחשב או על מסך הסמארטפון, קושי בהתאמת עוצמת הלחיצה על דוושת הברקס או הגז בשיעורי הנהיגה (לחיצה חזקה מידי או רפה מדי) ועקב כך, קושי לעבור טסט (לא מצליח לעבור טסט), או ויסות כח לקוי בפעולת ריקוד (גבר הרוקד עם בת זוגו ריקודים סלוניים, וכמעט תולש לה את היד/ הזרוע ממפרק הכתף בכל סיבוב או "השכבה" מבלי להיות מודע לכך).
ראו גם: שיפור קואורדינציה ללימוד נהיגה | שיפור קואורדינציה בנהיגה | קואורדינציה בנהיגה.
דיברנו גם על ויסות חושי לקוי, ילד המתגרד בצורה יתרה ("ילד חייב לגרד"/ "גירוד אובססיבי") עקב "הצפת גירויים תחושתיים" המקשים עליו למקד את הקשב בעניינים אחרים והמוסחות הנוצרת עקב כך, או ילד המוטרד/ מוסח מכל מגע קל, אלה מייצגים וויסות חושי לקוי!
ויסות כוח/ ויסות תנועה - לאן נעלמו משחקי השכונה של פעם?
בעבר הלא כ"כ רחוק, ילדים היו פעילים באופן משמעותי יותר בשעות אחה"צ, במה שזכה לשם "משחקי שכונה", משחקים פשוטים לכאורה, אך חשובים מאוד לצורך התפתחות מוטורית ואף רגשית תקינה. בין המשחקים הרלוונטיים במיוחד לטובת שיפור ויסות כוח, ניתן למנות את משחק ה"מדרכות" (זריקת כדור ממדרכה אחת למדרכה ממול, במטרה שהכדור יפגע בפינת המדרכה ויחזור אל הילד הזורק), משחק זריקת "גוגואים" ממרחק אל עבר קיר, כאשר הילד המנצח הוא זה שהגוגו שזרק ינחת קרוב ככל האפשר לקיר, או זריקת גוגואים לתוך חור קטן בקופסת נעליים ממרחק מסוים, משחק "חיובים" בכדורסל, משחקי קליעה למטרה מאולתרים ועוד ועוד..
כיום, למרבה הצער, אותם 'משחקי שכונה' פשוטים, אהובים וחשובים כ"כ פינו מקומם למשחקי סמארטפונים, או למשחקי "בליי בלייד", שלא רק שתרומתם המוטורית ממש זניחה (לא רק בהקשר ויסות כוח) אלא שאותם תחליפים משפיעים באופן שלילי במיוחד על היציבה של ילדכם (ראו: איך ליישר גב כפוף יציבה לקויה יציבה לא נכונה שיפור היציבה שיפור יציבה ילדים גב כפוף גיבנת בגב גב כפוף אצל ילדים גב כפוף בגיל ההתבגרות איך ליישר כתפיים שמוטות).
ויסות חושי ילדים? תפקידו את הילד/ה שלכם בידיים טובות 👍🏻
אנו במוטוריקל
בשליחות שכולה
טַף-kid!
ולא סתם תפקיד,
כזה שעשוי לעצב לילדכם את העתיד! 🙂
*טף-kid ® הינו סלוגן שכל הזכויות בו שייכות למוטוריקל!
ראו גם: סימן מסחר | סלוגן לעסק | סלוגן שירות | סלוגן לעסק דוגמאות | סלוגנים מנצחים | סלוגנים טובים | סלוגנים בעברית.
בסרטון הבא: תרגיל 'שמיניות באוויר' לטובת שיפור קואורדינציה (קואורדינציה לילדים) ושיפור שליטה בכדור (כדורגל) מבית היוצר של מוטוריקל, כולל ויסות תנועה/ ויסות כוח ברגליים, שיפור קואורדינציה, התמצאות במרחב (כיוונים במרחב) התארגנות במרחב, שיווי משקל, חציית קו אמצע של הרגליים, תיאום בין תנועות חלקי הגוף (תיאום עין רגל, רצף תנועתי, תיאום דו צידי/ תיאום דו צדדי של הרגליים.. א-סימטרי), תכנון תנועה/ פרקסיס תכנון תנועה ותזמון תנועתי, זיכרון עבודה מוטורי ועוד… כל המרכיבים המוטוריים האלה משולבים בתרגיל אחד מאתגר ומהנה!
לא טעיתם, גם מוטוריקל וגם.. מוטורי cool 🙂
(*מוטורי cool ® הוא סימן מסחר שכל הזכויות בו שייכות למוטוריקל!)
*לידיעתכם, התרגיל הנ"ל מהווה טעימה קלה ('דוגמית') למאות תרגילים מתוחכמים ומאתגרים אף יותר המוצעים בשיטת מוטוריקל לטובת ויסות כוח/ ויסות תנועה!
ואגב: 1. ברוכים הבאים לאתרנו המחודש! אנו שוקדים בימים אלה על העלאה של כ- 120 דפים במגוון נושאים מאתר מוטוריקל הישן!
להצצה באתר הישן, לחצו כאן!
מדוע איננו מחוברים לוואטסאפ??
2. תוהים מדוע איננו מחוברים לוואטסאפ? ההסבר לכך פשוט: לתפיסתנו, כל פעולה של הקלדה ממושכת בסמארטפון נחשבת להרסנית במיוחד ל- יציבה ולעמוד השדרה! מגיעים אלינו במשך השנים מטופלים רבים (נערים/ אנשי הייטק) בעלי יציבה לקויה/ יציבה לא נכונה, עם סימפטומים קשים של כאבי צוואר/ כאבי צוואר וכתפיים על רקע שימוש (אפילו סביר) באפליקציות המבוססות על העברת מסרים בהקלדה. מוזמנים להיכנס לדף קיפוזיס טיפול/ טיפול בקיפוזיס ולגלות מידע חשוב נוסף!
ואפרופו וואטסאפ, רוצים לדעת איך לשבת נכון מול מחשב או כיצד להשתמש בצורה בריאה בשאר הגאדג'טים? (סמארטפון, טאבלט..) מידע יקר ערך ממתין לכם בדף: ישיבה נכונה מחשב/ ארגונומיה ישיבה נכונה (ישיבה ממושכת מול מסך | ישיבה נכונה מול שולחן מחשב | ישיבה נכונה במשרד | ארגונומיה מחשב | ישיבה מול מחשב צוואר | ישיבה נכונה מול המחשב | מיקום מסך מחשב | איך לבחור כיסא מחשב | איך לבחור כסא מחשב | בחירת כסא מחשב | הרצאת ארגונומיה).
מי אנחנו? מהי שיטת 'Adaptive-Load'?
שיטת מוטוריקל ('Adaptive-Load') הינה 'סטארט-אפ' ישראלי בפיזיותרפיית ילדים¹, שיטת טיפול חדשנית ו-'פורצת-דרך' הנצמדת לדיסיפלינות מדעיות שונות (אנטומיה, קינזיולוגיה, ביומכניקה, פיסיקה ועוד..) שפותחה במהלך שני העשורים האחרונים לטובת שיפור ויסות כוח/ ויסות תנועה/ ויסות חושי, נוסף על ספקטרום רחב של בעיות מוטוריות, אורטופדיות ו- יציבה לקויה אצל ילדים וגם מבוגרים. שיטת הטיפול שלנו מביאה לעולם חדשנות מדעית עניפה בכל אחד מתחומי התמחותנו, נוסף על מבחר עצום של כלי טיפול מקוריים, יצירתיים וחדשניים, כאמור, מאות רבות מתוכם פותחו לטובת ויסות כוח/ ויסות תנועה/ ויסות חושי לקוי!
שיטתנו נכנסה בין היתר לאקדמיה ולכתב העת הישראלי לרפואת ילדים (Israeli journal of Pediatrics).
¹אייל ציוני, מפתח שיטת הטיפול ומומחה למוטוריקה ויציבה/ אורטופדיה, מגיע מתחום שנקרא 'רפואת-ספורט', עם התמחות ספציפית במוטוריקה ויציבה (3 שנות התמחות) באגף לרפואת ספורט, המכללה האקדמית בוינגייט, נוסף על לימודי קינזיולוגיה ופתוקינזיולוגיה² בחוג לפיזיותרפיה באוניברסיטת חיפה ולימודי התפתחות הילד בביה"ס לרפואה, אוניברסיטת ת"א (לימודי המשך ברפואה). רקע אקדמי ומקצועי מלא לרשותכם בדף אייל ציוני- כרטיס ביקור מדעי.
²קינזיולוגיה ופתוקינזיולוגיה – תורת התנועה ולקויות/ פתולוגיות בשלד ורקמות החיבור בהיבטים מוטוריים, יציבתיים וגם אורטופדיים.
אייל צבר ניסיון קליני של מעל 20 שנה, עם פיתוח מתמיד ויישום קליני של מעל 4,500 (!) כלי טיפול מדעיים וחדשניים בכל תחומי התמחותו (מאות רבות מהם פותחו לטובת ויסות כוח/ ויסות תנועתי/ ויסות חושי לקוי) נוסף על חדשנות מדעית עניפה, כלומר רציונל מדעי חדש ותפיסות טיפול חדשניות!
נוסף על העיסוק הקליני, מרצה אייל על שיטתו לפורומים רפואיים שונים, נוסף על הרצאת ארגונומיה ויציבה לחברות הייטק, ארגונים, מוסדות ממשלתיים ועוד.
לאור התעניינות רבה מצד גורמים בחו"ל, בכלל זה משפחות המגיעות אלינו עם ילדיהן מעת לעת לטיפול (בעיקר מצפון אמריקה) בכוונתנו להתחיל בעתיד הקרוב בהעברת ידע לחו"ל (ארה"ב כיעד ראשון) ולהפוך את שיטת 'Adaptive-Load' לבינלאומית.
יכולת מוטורית טובה? כרטיס ביקור חברתי/ מפתח להשתלבות תקינה של הילד בחברה!
מושג נוסף קרוב לויסות כוח הינו ויסות תנועה. ילד בעל ויסות תנועה לקוי, עשוי להתקשות בקפיצה בחבל ששני חבריו מגלגלים עבורו (בשל אי התאמת קצב הקפיצות לקצב הגלגול…) או להפגין פיזור תנועה/ פיזור תנועתי. פעולות עדינות שאמורות להתבצע במרחב האישי של הילד (פעולות שאמורות להתבצע ברדיוס של ס"מ בודדים) כגון תפעול חפצים קטנים בידיים, עשויות להתנהל באופן גס, תוך הנעת הגוף כולו, או פעולות המתחילות בעמידה במקום אחד ומסתיימות במיקום שונה (בקרה תנועתית לקויה). ויסות תנועתי לקוי, עשוי לפיכך לגרום לתאונות יומיומיות, כדוגמת הפלת חפצים ע"י ילד המתהלך בקרבת מדפים עמוסי מוצרים בסופרמרקט/ היתקלות בחפצים/ קשיים במזיגת משקה מבקבוק לכוס בצורה מדויקת עד לסף מסוים, כלומר קושי לעצור את התנועה בזמן המתאים/ קושי בבקרה תנועתית. דוגמאות יומיומיות אלה שהזכרנו, משקפות סרבול מוטורי/ סרבול תנועתי לכל דבר ועניין!
דוגמא נוספת, מוכרת מאוד מחיי היומיום של כולנו סביב שולחן האוכל. הילד יושב עם משפחתו סביב לשולחן האוכל ומנסה לגרש זבוב טורדני המרחף סביבו. הילד מבצע תנועה גסה וחסרת שליטה ומפיל בקבוקי משקה המונחים על השולחן במרחק מה ממנו. הרחקנו לכת בעניין הזבוב? גם פעולות פשוטות יותר של הנחת צלחת בנקודה ספציפית פנויה בשולחן, מבלי להפיל כלי הגשה אחרים על השולחן עשויה להוות משימה קשה מאוד לילד בעל קושי בויסות תנועה ולגרום לתאונות, וכפועל יוצא לספוג כעס מצד הסביבה ועוגמת נפש. אותן משימות כמו גירוש הזבוב הטורדני או הנחת הצלחת דורשות ויסות תנועה תקין, אך גם קשר עין יד, הפרדת תנועות ו- יציבות פרוקסימלית (שמירה על גוף יציב בעת הנעת היד, מבלי לשפוך לדוגמא משקה מכוס הנאחזת ביד השנייה..), יכולת אבחנת דמות מרקע, (מרכיב חשוב ב- התמצאות במרחב) וכמובן גם זריזות ודיוק תנועתי.
לילדים בעלי ויסות תנועה תקין, נדרשות התנסויות בודדות כדי שהמערכות הסנסו-מוטוריות השונות יילמדו להתאים/ לווסת את מידת הכוח או את 'כמות'/ עוצמת התנועה המדויקת הנחוצה למטלה המבוצעת ברגע נתון. אצל ילדים בעלי לקות מאידך, קיים קושי ב'עדכון המערכות' (עדכון סכמת הגוף/ ארגון מחודש של המידע/ עיבוד חושי) גם לאחר התנסויות רבות (לא מתרחשת למידה/ למידה מוטורית), והתוצאה היא, ויסות כוח/ ויסות תנועתי לקוי, המייצר סרבול מוטורי.
ויסות חושי לקוי אצל ילדים/ מבוגרים >>
ויסות חושי לקוי אצל ילדים (או מבוגרים), מייצג מצב בו הקלט הסנסורי (תחושתי) נקלט בצורה חלשה מצד אחד של המתרס, או מוגזמת, מצידו השני. קושי בויסות החושי עשוי לבוא לידי ביטוי במערכות חישה שונות, להלן המרכזיות שבהן:
- מערכת טקטילית (מערכת המגע) – חסר בתחושה טקטילית יגרום לילד לגעת בחפצים/ למשש חפצים באופן מוגזם או להכניסם לפה (ואיננו מדברים על השנתיים הראשונות לחיים) במטרה לחקור אותם ("לעמוד על טיבם"). בשנות ביה"ס עשוי הילד להפעיל כוח עודף על כלי הכתיבה במטרה "לשאוב מידע" תחושתי (טקטילי, במקרה זה) שיאפשר לו לתפעל את כלי הכתיבה. אותם ילדים בעלי ויסות חושי לקוי על רקע חסר בקלט ("תת רגישות למגע"/ "היפוסנסטיביות") הם ילדים שאוהבים מגע, דבר שלעיתים עלול לייצר בעיות חברתיות יתר עקב קרבה יתרה לילדים, בעוד שגבולות הגוף שלהם מיטשטשים והילד מחבק בעוצמה את חבריו בגן (ויסות כוח לקוי, על רקע קושי בוויסות החושי). קשיים נוספים עשויים לבוא לידי ביטוי במה שנתפש (באופן מוטעה) בעיני הסביבה כחוסר היגיינה. כך לדוגמא, הילד עשוי לגעת בנוזלים שונים (כדוגמת דבקים או צבעים) מבלי לחוש צורך לרחוץ את ידיו לאחר מכן, או להשאיר סימני אוכל על הפנים (כדוגמת קטשופ או ריבה) "המרוחים" מסביב לפה, מבלי שהילד מודע לכך כל אימת שאינו מתבונן במראה, או מקבל פידבק מילולי מילד/ מורה/ גננת.
ויסות חושי לקוי על רקע יתר קלט טקטילי (רגישות יתר למגע/ "היפרסנסטיביות") לעומת זאת, יגרום לילד להתרחק/ להימנע ממגע, בכלל זה הימנעות ממשחק בחומרים (חול, צבעי אצבעות, פלסטלינה, דבק…). אותם ילדים לעיתים ייתפסו בטעות בעיני ההורים/ גננות/ מורים כילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז, בשל משאבי הקשב הרבים הנדרשים מהם בהתרחקות ממגע "מאיים", דבר המלווה לעיתים גם בתחושת "אי נוחות"/ תנועתיות יתרה ("היפראקטיביות"). ילדים אלה עשויים להיות סלקטיביים (בררנים) בצורה יתרה במרקם הבגד (סוג הבד) אותו יסכימו ללבוש, או במעברים בין ביגוד חורף לקיץ ויעדיפו חולצה שהוסרה ממנה התווית הפנימית מבעוד מועד. גם ילדים אלה עלולים להפגין ויסות כוח לקוי, בשל סכמת גוף לא בשלה..
- מערכת וסטיבולרית (מערכת שיווי המשקל) – כפי שתיארנו את שני צידי המתרס בהקשר למערכת הטקטילית (מערכת המגע), קושי בויסות החושי במערכת שיווי המשקל עשוי לבוא לידי ביטוי מצד אחד בחסר תחושה ("היפוסנסטיביות"). ההורים יתארו ילד שעשוי להתנדנד בנדנדה או להסתובב בקרוסלה שעות ארוכות ללא כל בעיה, לעומת ילד בעלי רגישות יתר ("היפרסנסטיביות") שעלול לסבול מהקאות בעת נסיעה ברכב (ככל שזו כוללת האטות ועצירות רבות וכן פניות חדות/ עיקולים) ו/או מבוגר שיתקשה לקרוא ספר בעת נסיעה באוטובוס בשל אותה בעיה.
- מערכת פרופריוצפטיבית (proprioception/ מערכת התחושה העמוקה), קולטנים המצויים בשרירים, בגידים ובמפרקים ומעבירים מידע למוח ביחס למנח המפרקים, מידת הכוח המופעל ע"י השרירים, כיוון התנועה של המפרקים ותנועת הגוף בחלל.
ויסות חושי לקוי במערכת התחושה העמוקה, עשוי לבוא לידי ביטוי בתת רגישות תחושתית מצד אחד של המתרס, דבר שילווה בביצוע תנועות חדות וגורפות במוטוריקה הגסה/ ויסות כוח לקוי (לדוגמא, כדרור כדורסל חזק ורועש) או ויסות כוח לקוי במוטוריקה העדינה ("חריטה" בכתיבה או קימוט הדף בעת שימוש במחק). תנועותיו של הילד תהיינה מלוות במשוב ויזואלי תמידי (טיפוס על מתקנים בילדות יהיה איטי, חסר אוטומטיות ויסתמך על משוב ויזואלי/ מעקב עיניים לצורך "הדרכת הגוף" בכל צעד ושעל) או שהילד יעשה שימוש ב"דיבור עצמי" (verbalizing) במהלך כתיבה (סוג של הנחייה עצמית בהוצאה לפועל של התנועות) דבר שייצר איטיות, יגזול משאבי קשב מיותרים ויקשה על הילד להקשיב במהלך הכתיבה למורה בכיתה.
ככל שמדובר על רגישות יתר תחושתית (עודף רגישות) מצידו השני של המתרס, התנועות תהיינה רפות בצורה יתרה ותיתכן אף הימנעות מתנועה. גם ילדים אלה עלולים להפגין קושי בוויסות כוח.
שלוש מערכות החישה בהן עסקנו בפסקה הנוכחית, חשובות ביותר לטובת אינטגרציה סנסורית* .הקשרים בין המערכות, מאפשרים לנו:
- לחוות את הסביבה,
- לפרש גירויים,
- לייצר תגובה עצבית- מוטורית תואמת!
*אינטגרציה סנסורית – איסוף, ארגון ועיבוד מידע ממערכות החישה השונות בגוף, דבר המאפשר לנו להגיב בצורה מותאמת ונכונה לסביבה.
קושי בוויסות החושי, עלול לפגוע בסכמת הגוף, לייצר סרבול מוטורי ואף קשיים חברתיים, כל אלה עלולים להיות 'כדור שלג במדרון' ולייצר דימוי עצמי נמוך כבר בגיל צעיר!
ראו: שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים | שיפור דימוי עצמי | שיפור דימוי עצמי אצל ילדים | דימוי עצמי נמוך אצל מתבגרים | דימוי עצמי נמוך אצל מבוגרים | הערכה עצמית נמוכה אצל ילדים | העלאת דימוי עצמי | פעילות לחיזוק דימוי עצמי | שיפור ביטחון עצמי | חוסר ביטחון עצמי בגיל ההתבגרות | ביטחון עצמי חברתי.
שימו לב, התייחסנו בפסקה הנוכחית לקושי בויסות חושי/ ויסות חושי לקוי בעיקר אצל ילדים. הסיבה לכך היא שברוב המקרים, אותם ילדים מגיעים באופן טבעי בגיל מסוים לסוג של איזון בוויסות החושי, או שהמבוגר מפתח אסטרטגיות המסייעות לו להתמודד עם אותם קשיים שליוו אותו במהלך הילדות!
קושי בוויסות החושי נחקר רבות גם בהקשר לאוטיזם. לרשותכם דף העוסק באוטיזם בתפקוד גבוה והמענה האינטגרטיבי שלנו לאותם ילדים.
ראו: אוטיזם בתפקוד גבוה | אוטיזם בתפקוד גבוה בילדים | טיפול בילד עם אוטיזם בתפקוד גבוה | asd בתפקוד גבוה | asd אוטיזם | asd טיפול.
עניין טכני קצר לפני שנמשיך…
למה לא השקענו יותר בעיצוב האתר?
קהל היעד אליו פונה האתר הוא אנשים המחפשים טיפול מקצועי, מדעי ומוביל לילדיהם (או לעצמם) אחת ולתמיד!
איננו מטפלים בוויסות כוח לקוי/ קושי בוויסות תנועה/ ויסות חושי לקוי באמצעות עיצוב גרפי, אנו מטפלים באמצעות כלים, בעזרת כלי טיפול המתקדמים מסוגם בעולם!
מטרת האתר אינה להרשים את הגולש באמצעים ויזואליים, אלא להציג דבר אותנטי (אמיתי) ולהביא מידע משמעותי וחיוני, מידע שעשוי לחולל שינוי משמעותי בחיים של בנו/ בתו/ חייו האישיים! שיטת מוטוריקל (Adaptive-Load) הינה שיטת טיפול בעלת תוכן אמיתי/ רציונל מדעי ברור (כשתבקרו בדפים השונים תבינו למה כוונתנו…). בזכות כך, רכשה את מעמדה המוביל בתחום התפתחות הילד… כך שלשמחתנו, העיצוב (במקרה שלנו) פחות רלוונטי… (ברוח הביטוי: 'אל תסתכלו בקנקן, אלא במה שבתוכו').
עם זאת, אנו שואפים תמיד ליצור סדר טוב יותר בכמויות המידע המשמעותיות, לטובת נוחות, נגישות ויעילות!
אתר מוטוריקל לשרותכם כבר 18 שנים (2006-2024)!
מוטוריקל – הרבה מעבר ל- פיזיותרפיה לילדים/ ריפוי בעיסוק לילדים או ספורט טיפולי לילדים/ התעמלות טיפולית לילדים!
מוטוריקל - חלשים בגרפיקה, מובילים במוטוריקה!
(וגם ביציבה ואורטופדיה...)
ויסות כח/ ויסות כוח שריר/ ויסות תנועתי תקין >>
ובחזרה לענייננו, מספר מערכות סנסו-מוטוריות מעורבות בשמירה על ויסות כוח/ ויסות כוח שריר/ ויסות תנועתי תקין. להלן המרכזיות שבהן:
- סכמת גוף תקינה (מעין 'מפה' של הגוף, כפי שמצטיירת במוח וכוללת מידע על היחס בין המפרקים, מידת הכוח/ עוצמת התנועה הנחוצה להגיע אל חפץ ולתפעל אותו ועוד…), מאפשרת לילד תכנון תנועה תקין, והשקעת כמות הכוח הרלוונטית לדרישות החפץ/ המשימה/ המרחב בו הוא פועל.
- מערכת תחושה עמוקה (קינסטזיה) הכוללת (בין השאר) את כישור השריר (muscle spindle), קולטנים שתפקידם להבטיח בקרה מדויקת לכיווץ השריר (קישור בין העומס המוטל על השריר ועוצמת ההתכווצות הנדרשת ממנו). שרירים האמונים (אחראים) על ביצוע תנועות מדויקות, כדוגמת שרירי האצבעות ושרירי גלגל העין, מכילים מס' רב של כישורי שריר (muscle spindle). ילד הסובל מתת תחושה (לקות ב- ויסות חושי תחושה עמוקה) ישתמש לעיתים באחיזת עיפרון מאומצת (ויחרוט על הדף), לצורך קבלת משוב תחושתי מתנועות מפרקי ידו במהלך הכתיבה.
- גם ילד הסובל מתת תחושה במערכת הטקטילית (מע' המגע), עשוי להשתמש באחיזת עיפרון מאומצת (לצורך גרייה) או לשבור חפץ עדין אותו הוא אוחז/ ממשש…
- טונוס (מתח שריר) תקין מאפשר דירוג תנועה והשקעת מידת הכוח התואמת את המטלה הספציפית. ילד בעל היפוטוניה/ טונוס שרירים נמוך רפיון שרירים, ישקיע לעיתים לחץ מופחת, או לחץ עודף על כלי הכתיבה כפיצוי על ההיפוטוניה (מידע נרחב בדף היפוטוניה בילדים טיפול בהיפוטוניה היפוטוניה טיפול היפוטוניה וגמישות יתר היפוטוניה אצל ילדים).
ילד בעל היפרטוניה (טונוס שרירים גבוה טיפול) מצידו השני של המתרס, ישתמש בכוח עודף לביצוע פעולות ויתקשה לשלוט על תנועותיו (יפגין קושי משמעותי בויסות כוח שריר, קושי בדירוג תנועות) ולעיתים קרובות ישבור חפצים עדינים שלא באופן מכוון, יחבק בחוזקה את חבריו בגן, יטרוק דלתות בעוצמה יתרה וכיו"ב.
- גם לקואורדינציה (קואורדינציה מוטורית קואורדינציה בין שרירית) השלכות על ויסות כוח/ ויסות תנועה. מנגנון פיזיולוגי המכוּנה 'reciprocal innervation' מאפשר שליטה תנועתית, דירוג של תנועות (הרמוניה תנועתית) ושימוש בתבניות תנועה נורמליות. הזכרנו קודם גם את המוח הקטן (cerebellum), כמנגנון אחראי על ויסות תנועתי…
- חסר הפרדת תנועה (מכונה לעיתים גם 'שימוש בקיבועים') עשוי להקשות על הילד וליצור הפעלה גורפת של שרירים (mass movement) בעת מסירת כדור (שימוש בכל הגוף במקום במפרקי הזרועות וכפות הידיים), קפיצה בלתי מכוונת בעת קליעה לסל (ואיננו מתכוונים לקליעת ניתור/ jumpshot) או הפעלת קבוצות שרירים גדולות (שרירים ש'התמחותם' להפיק כוח גס) בעת שנחוצה הפעלת שרירים עדינה/ מדודה ומדויקת לטובת פעולה עדינה כדוגמת הכתיבה שהוזכרה.
- ילד הסובל מתפיסה חזותית/ התמצאות במרחב/ התארגנות הגוף במרחב לקויות (כדוגמת אומדן מרחק לקוי/ תפיסת עומק/ תפיסה שגויה של יחסים במרחב), עשוי אף הוא להתקשות בויסות/ בהתאמת הכוח בעת קליעה לסל לדוגמא.
- ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז, עם מרכיב של מוסחות (או היפראקטיביות) עשויים להתקשות בפונקציות הדורשות ויסות כוח תקין/ ויסות תנועתי תקין (בדומה לכל פעולה אחרת הדורשת ריכוז) בשל אותה מוסחות ואי שימת לב…
ראינו אם כן, שמושג ויסות כוח שריר/ ויסות תנועה/ ויסות תנועתי הינם מושגים כלליים למדי וכי קושי בוויסות כוח/ קושי בויסות כוח/ ויסות תנועה (הן בפעולות מוטוריות עדינות והן בגסות) עשוי לנבוע ממגוון רחב של לקויות במערכות התחושה והבקרה השונות. חשוב אם כן, לאתר את הלקות הספציפית (או מס' לקויות) המקשה/ות על הילד ב- ויסות כוח שריר/ ויסות תנועתי תקין, כדי שהטיפול יהיה אפקטיבי ומכוון לתיקון הלקות הספציפית המקשה על הילד, ומובן כעת כי כל מקרה לגופו (תרתי משמע) לפיכך, הטיפול במוטוריקל בשני ילדים הסובלים מויסות כוח/ ויסות תנועה לקוי עשוי להיות שונה במידה רבה.
פתאום זה קל… מוטוריקל
קואורדינציה לילדים? ממש משחק ילדים! אסף המתוק מפגין יכולות מרשימות של שיווי משקל: תיאום עין רגל, קשר עין יד/ תיאום עין יד ואם לא די בכך, גם ויסות תנועה/ ויסות תנועתי, הפרדת תנועה, יציבות שרירית מפרקית (…ויכולת חריזה בִּתְזוּזַה🙂
שיפור ויסות כוח/ שיפור ויסות תנועה/ ויסות חושי, למה דווקא מוטוריקל?
שיטת מוטוריקל/ Adaptive-Load (שיטת טיפול מדעית ומובילה, שנכנסה הן לאקדמיה והן כמאמר לכתב עת לרפואת ילדים, תעניק לילדכם את המענה המקצועי ביותר, המותאם לסיבה הספציפית/ או מגוון סיבות (קומורבידיות/ שילוב של מס' גורמים) המביאות לאותו ויסות כוח או ויסות תנועה לקוי.
אבחון מוטורי לילדים/ אבחון סרבול מוטורי/ אבחון מוטוריקה גסה/ אבחון בעיות מוטוריות הנערך במוטוריקל, מאפשר לנו להתאים את כלי הטיפול באופן מדויק ולהשיג תוצאות מהירות! שימו לב, ילדים המתקשים בוויסות כוח/ ויסות תנועה/ ויסות חושי זקוקים להתערבות טיפולית לא רק בהיבט התפקודי/ בטיחותי, אלא גם בהקשרים החברתיים והדימוי העצמי של הילד! (שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים | שיפור דימוי עצמי אצל ילדים).
שיטת מוטוריקל כוללת למעלה מ-4,500 תרגילים מאתגרים, מתוחכמים ובלעדיים, לטיפול ספציפי או מערכתי בלקויות במערכות התחושה השונות. נוכל לבחור את המתאימים ביותר מתוכם, כדי לשפר את ויסות כוח השרירים או מרכיבי ויסות תנועתי/ ויסות חושי של ילדכם או שלכם (ויסות כוח למבוגרים) בפונקציות השונות (מוטוריקה גסה/ מוטוריקה עדינה גם יחד), בהקשרים של תפקוד יומיומי, תפקוד אקדמי, תפקוד ספורטיבי, או נהיגה ברכב…
לידיעתכם, ברשותנו מבחר כלים, המשפרים תפקודי ויסות תנועה/ ויסות תנועתי דיפרנציאלי, כדוגמת עבודה מהירה של יד אחת בעוד השנייה עובדת באופן איטי/ מדוּד, או עבודת רגליים מהירה לעומת תנועת ידיים איטית (כפי שנדרש במשחק כדורסל לדוגמא, כאשר שחקן צריך לרוץ מהר עם הכדור ב"התקפה מתפרצת" ולכדרר באופן איטי יחסית או למסור מסירה איטית לחבר קבוצתו העומד סמוך אליו, או בעת רכיבה מהירה על אופניים/ דיווש מהיר ונמרץ, תוך תמרון עדין/ הנעה עדינה של ההגה בעיקולים…). ראו בהקשר הנוכחי את הדף הרלוונטי הבא:
דף לימוד אופניים לילדים (לימוד אופניים רעננה | לימוד רכיבה על אופניים רעננה | לימוד אופניים תל אביב | מורה אופניים לילדים | מדריך רכיבה על אופניים | מדריך אופניים לילדים | מדריך רכיבה על אופניים לילדים | שיעור רכיבה על אופניים | שיעורי רכיבה על אופניים רעננה | מדריך אופניים | לימוד אופניים ללא גלגלי עזר).
וחשוב לציין: ילדים נהנים ממש BIG TIME בעבודה איתנו, הן בזכות העובדה שחלק ניכר של התרגילים נחשבים מאתגרים וכיפיים במיוחד והן הודות לכך שאייל ציוני עבדכם הנאמן, בעל שפה משותפת ומשעשעת במיוחד עם ילדים (גם עם קטנטנים) כך שהתואר "פיזיו-סטנדאפיסט" (שהוענק לו ע"י אחד ההורים לפני שנים רבות…) אינו מקרי. בזכות כימיה מיוחדת בין המטפל לילד, הופכת העבודה הכיפית ממילא למהנה עוד יותר 🙂
ואפרופו פיזיו-סטנדאפיסט, לאחר שנים רבות בהן קורע ילדים מצחוק בקליניקה, יוצא אייל במופע סטנד אפ ייחודי ומגניב במיוחד לילדים. ראו: סטנדאפ ילדים | סטנד אפ לילדים ליום הולדת | סטנדאפיסט ליום הולדת | יום הולדת סטנדאפ לילדים | מופע סטנד אפ לילדים).
ויסות כוח/ תנועה לקוי אצל ילדים? טיפול עם פיזיו-סטנדאפיסט צמוד ולא סתם קורע מצחוק, ממש צפון קוריאה מצחוק! 🙂
שימו לב, לרשותכם באתר מוטוריקל (הנוכחי וגם באתר הישן) למעלה מ- 120 דפים, העוסקים במגוון רחב של לקויות מוטוריות, בעיות אורטופדיות רלוונטיות או הפרעות קשב וריכוז. תוכלו למצוא מידע עשיר, לצד רציונל מדעי/ גישות טיפוליות חדשניות ופורצות דרך שיסייעו לילדכם באינטראקציה יעילה עם המרחב הפיזי בכל הקשור לויסות כוח/ ויסות תנועה ומגוון רחב של הקשרים מוטוריים נוספים!
מוזמנים לבקר גם בדף חשוב ביותר באתרנו, דף שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים.
ראו: שיפור דימוי עצמי | שיפור דימוי עצמי אצל ילדים | דימוי עצמי נמוך אצל מתבגרים | דימוי עצמי נמוך אצל מבוגרים | הערכה עצמית נמוכה אצל ילדים | העלאת דימוי עצמי | פעילות לחיזוק דימוי עצמי | שיפור ביטחון עצמי | חוסר ביטחון עצמי בגיל ההתבגרות | ביטחון עצמי חברתי.
המטריה המוטורית* של מוטוריקל
במוטוריקל מעניקים לילדכם "מטריה מוטורית" (כלומר, יכולות מוטוריות גבוהות..) המגנה עליהם מפני שלל האתגרים המוטוריים-ספורטיביים-חברתיים הצפויים והבלתי צפויים של הילדות.
גשם/ מָטַר של אתגרים מוטוריים מלווה את תקופת הילדות בעידן המודרני; טורניר משחקי כדור שנחת על הילד/ה בהפתעה (כרעם ביום בהיר) במסיבת יום הולדת ספורט (דבר נפוץ מאוד כיום: יום הולדת ספורט אתגרי, יום הולדת ספורטיבית, מפעיל יום הולדת ספורט) או בהפסקה פעילה/ בקייטנה; טיול רכיבה על אופניים שאורגן ע"י ועד ההורים הכיתתי, טיפוס על חבלים במצוק במהלך טיול שנתי, משחק 'כיסאות מוזיקליים' בגן, תחרות ריצה בשיעור התעמלות (שיפור סגנון ריצה) או תחרות הורדות ידיים ספונטנית בשעת ההפסקה.. ואיננו מדברים על תפקוד מוטורי יעיל הנחוץ כ"כ במצבי חירום, בכלל זה שיווי משקל, כוח שרירים (חיזוק שרירים לילדים | חיזוק חגורת כתפיים לילדים) זריזות, מהירות, התמצאות במרחב לילדים ו- קואורדינציה לילדים (אינטראקציה יעילה עם המרחב הפיסי וויסות תנועה/ ויסות כוח יעיל!!) ועוד…
המטריה המוטורית שלנו מעניקה לילד ביטחון עצמי (חיזוק ביטחון עצמי אצל ילדים), שקט ורוגע נפשי (חוסן נפשי) ומן הסתם, משפרת/ מעלה גם דימוי עצמי (פיתוח דימוי עצמי אצל ילדים) כשהילד/ה יודעים שהמטריה שלהם צמודה אליהם וניתנת לשימוש בכל רגע נתון! ("כל אתגר, בעזרת המטריה המוטורית נפתר!")
המטריה המוטורית של מוטוריקל המסייעת בהגשמת ילדוּת שקטה מדאגות ובכל עונות השנה 🙂
*המטריה המוטורית ® היא סלוגן שכל הזכויות בו שייכות למוטוריקל!
ראו גם: סימן מסחר | סלוגן לעסק | סלוגן שירות | סלוגן לעסק דוגמאות | סלוגנים מנצחים | סלוגנים טובים | סלוגנים בעברית.
ואם רציתם את כל המידע בקיצור?
שימו לב, אנו זמינים טלפונית בימים א'- ו', החל מ- 15:30 בצהריים לערך (אייל ציוני טלפון 054-4466848).
**להזכירכם, אתר מוטוריקל הנוכחי במתכונתו החדשה עדיין בשלבי הקמה! להגעה אל כל המידע (מעל 100 דפים) בקרו באתר הישן**
ויסות חושי ילדים טיפול/ קושי בוויסות כוח/ ויסות תנועה לקוי, חזרה לראש הדף
- *חיפוש באתר החדש בלבד,מתוך שלושה
- אודות מוטוריקל, אייל ציוני
- לקויות מוטוריות, אבחון וטיפול (חלק א')
- אבחון מוטורי/ אבחון בעיות מוטוריות
- פיתוח מוטוריקה גסה, מוטוריקה עדינה
- היפוטוניה וגמישות יתר במפרקים
- היפוטוניה, תקציר מאמר מדעי מאת אייל ציוני
- טונוס שרירים גבוה/ היפרטוניה
- חיזוק שרירים מדעי/ חגורת כתפיים ועוד..
- סרבול מוטורי dcd אצל ילדים/ מבוגרים
- טיפול מדעי וחדשני בסרבול מוטורי
- דיספרקסיה מוטורית אבחון/ טיפול
- סרבול מוטורי התפתחותי -ריכוז נושאים באתר
- קשיים בכתיבה/ דיסגרפיה טיפול
- שיפור קואורדינציה בנהיגה
- לקויות מוטוריות נוספות
- ילד לא קופץ, שיפור יכולת התנתקות מהקרקע
- ילד מרבה ליפול/ נפילות מרובות ילדים
- קושי בחציית קו אמצע מ' גסה/ עדינה
- איטיות אצל ילדים (התארגנות/ כתיבה...)
- שיווי משקל לילדים-מבוגרים-ספורטאים
- התמצאות במרחב/ תפיסה חזותית...
- ויסות חושי/ ויסות כוח/ ויסות תנועה ילדים/ מבוגרים
- שיפור סגנון ריצה/ הליכה
- הכנה מוטורית לכיתה א'
- ליתר התחומים (אתר ישן)
- בעיות יציבה + ארגונומיה נכונה
- בעיות אורטופדיות
- לימוד אופניים, רולרבליידס, סקייטבורד...
- תחומי טיפול/ פעילות נוספים
- טיפול בהשמנת יתר אצל ילדים/ נוער
- טיפול בהפרעות קשב וריכוז
- שיפור ביטחון עצמי/ דימוי עצמי ילדים/ נוער
- ספורט טיפולי לילדים/ לנוער/ מבוגרים
- אוטיזם בתפקוד גבוה טיפול אינטגרטיבי!
- אימון כושר אישי לילדים/ לנוער
- איך להוסיף גובה בכל גיל? תוספת גובה מדעית!
- סלוגנים, סימני מסחר, מיתוג עסקי, קריאייטיב
- סטנדאפ ילדים, מופע סטנד אפ לילדים
- ימי עיון התפתחות הילד/ כנסים, הרצאות
- הרצאת ארגונומיה ויציבה חב' הייטק ועוד
- הכשרת מטפלים בשיטתנו (אתר ישן)
- ליתר תחומי הטיפול/ התערבות/ לימוד (אתר ישן)
- Click for English
- דף יצירת קשר | Contact us