הפרדת תנועה אצל ילדים/ מבוגרים/ הפרדת תנועות/ הפרדה תנועתית/ קושי בהפרדת תנועה/ קשיים בהפרדת תנועה/ הצפה מוטורית

מוטוריקה, יציבה, אורטופדיה והשמנת-יתר ילדים, נוער ומבוגרים

הפרדת תנועה אצל ילדים, מבוגרים/ הפרדת תנועות באצבעות/ בידיים/ ברגליים/ בגפיים, קושי/ קשיים בהפרדת תנועה/ תנועות מראה/ הצפה מוטורית, טיפול מדעי וחדשני במוטוריקל.

הפרדת תנועה נחשבת ליכולת בסיסית קואורדינטיבית המשרתת אותנו בכל רכיב בהתנהלות היומיומית, אז מהי הפרדת תנועה? כיצד באים לידי ביטוי הפרדת תנועה או חוסר הפרדת תנועה בתפקוד היומיומי? מהן הסיבות לקשיים בהפרדת תנועה? על שאלות אלה ונוספות ניתן מענה בדף הנוכחי. נפתח בהגדרה קצרה ל הפרדת תנועה/ הפרדת תנועות.

הפרדת תנועה/ הפרדה תנועתית (movement isolation) מבטאת את היכולת להשתמש בכל אחד מחלקי הגוף בנפרד, באופן עצמאי ומכוון. הפרדת תנועה יעילה מעידה על בקרה גופנית סנסו-מוטורית (חושית-תנועתית) תקינה.

קושי בהפרדת תנועה? שיפור יכולת הפרדת תנועה אצל ילדים, נוער ומבוגרים בשיטת מוטוריקל, באמצעות מאות תרגילים חדשניים, מתוחכמים, יצירתיים ומהנים, בעלי זיקה למשחקי כדור ומיומנויות ספורט ותנועה ענפות, וכמובן גם לפונקציות יומיומיות- שגרתיות. התרגילים מותאמים לכל גיל (גיל 4 ועד למבוגרים…) לטובת:

  • הפרדת תנועות בין איברים שונים (פירוט בפסקאות הבאות),
  • הפרדת תנועה במישורי תנועה שונים, כך לדוגמא, יד אחת מבצעת תנועה במישור הסגיטלי (חיצי) בעוד השנייה נעה במישור ההוריזונטלי (אופקי),
  • הפרדת תנועות פונקציונלית, לצורך תפקוד יעיל בעת ביצוע מגוון פעולות יומיומיות, בעת ביצוע מיומנויות כדוגמת כתיבה, כדרור, ריצה, ניתורים על חבל, נהיגה ברכב ועוד…
  • הפרדת תנועה פונקציונלית נוספת, בהקשר של קצב עבודה שונה של איברים (ביצוע פעולות שונות או אחידות, בקצב שונה) כך לדוגמא, דיווש מהיר/ אינטנסיבי באופניים, תוך שליטה בתנועות עדינות וקצובות/ איטיות של הכידון…

אז מה החשיבות של שיפור הפרדת תנועה לילדים/ למבוגרים?

שיפור יכולת הפרדת התנועה בין איברים שונים, לטובת תפקודים בסיסיים:

  • ידיים זו מזו (לצורך קשירת שרוכים, לבישה עצמאית, אכילה, הפרדת תנועת הידיים בעת נהיגה ברכב, ראו: שיפור קואורדינציה ללימוד נהיגה, ועוד ועוד…)

  • הפרדה תנועתית של הרגליים זו מזו (לצורך בעיטה בכדור, נסיעה על קורקינט/ רכיבה על סקייטבורדדילוגים ועוד…)

  • ידיים-רגליים (לצורך רכיבה על אופניים, לצורך כדרור אגב ריצה במשחק כדורסל, נגינה בפסנתר ושליטה בפדלים/ שימוש דיפרנציאלי בתנועות ידיים רגליים במערכת תופים, אומנויות לחימה ועוד..)

  • ידיים-גו (לצורך מסירת כדורכדרור/ הסתובבות עצמאית בקרוסלה ועוד…)

  • ראש-גוף (לצורך העתקה מהלוח בכיתה, הפניית מבט הצידה ומעקב רציף אחר אובייקט הנע לצידנו ועוד…)

  • אצבעות ידיים מכתפיים וזרועות, או הפרדת תנועה באצבעות/ בין האצבעות לצורך כתיבה ואכן, בעת כתיבה הכתפיים והזרועות מעניקות יציבות לתפקוד עדין של האצבעות; הזרת והקמיצה תומכות ויתר האצבעות מתפעלות את כלי הכתיבה.

  • הפרדת תנועה של איברים נוספים, זה ביחס לזה…

  • הפרדת תנועות של מספר איברים בו זמנית (יד מיד + יד מרגל + רגל מגו/ גב…), לטובת שליטה גופנית קואורדינטיבית במגוון פעולות ביומיום, כדוגמת טיפוס במדרגות הבית, אגב ביצוע שיחה עם חבר בסלולרי (או, אחיזת תיק בי"ס ביד השנייה…) אגב חיפוש מפתחות הבית בכיס המכנסיים ושליפתם ועוד… כלומר, היכולת לבצע מספר פעולות טריוויאליות (בו-זמנית) של כל אחד ואחת מאיתנו ביומיום, באופן יעיל, שוטף/ מסונכרן וקואורדינטיבי

ולפני שנעמיק בנושא הפרדת תנועה, ברוכים הבאים לאתר מוטוריקל המחודש! אנו בעיצומו של תהליך להעברת כ- 120 דפים מאתרנו הישן. תוכלו למצוא בדפים השונים וגם בתפריט, קישורים למבחר דפים שטרם הועברו מאתרנו הישן.

מדוע איננו מחוברים לוואטסאפ??

תוהים מדוע איננו מחוברים לוואטסאפ? ההסבר לכך פשוט: לתפיסתנו, כל פעולה של הקלדה ממושכת בסמארטפון נחשבת להרסנית במיוחד ל- יציבה ולעמוד השדרה! מגיעים אלינו במשך השנים מטופלים רבים (נערים/ אנשי הייטק) בעלי יציבה לקויה/ יציבה לא נכונה, עם סימפטומים קשים של כאבי צוואר/ כאבי צוואר וכתפיים על רקע שימוש (אפילו סביר) באפליקציות המבוססות על העברת מסרים בהקלדה. מוזמנים להיכנס לדף קיפוזיס טיפול/ טיפול בקיפוזיס ולגלות מידע חשוב נוסף!

קואורדינציה לילדים? ממש משחק ילדים! אסף המתוק מפגין יכולות מרשימות של קואורדינציה ושיווי משקל: תיאום עין רגל, קשר עין יד, ואם לא די בכך, גם הפרדת תנועה (ידיים וגם רגליים), יציבות שרירית מפרקית (…ויכולת חריזה בִּתְזוּזַה:)

קשיי הפרדת תנועה אצל ילדים? תפקידו את הילד/ה שלכם בידיים טובות 👍🏻

אנו במוטוריקל

 

בשליחות שכולה

טַף-kid!

 

ולא סתם תפקיד,

 

כזה שעשוי לעצב לילדכם את העתיד! 🙂

 

*טף-kid ® הינו סלוגן שכל הזכויות בו שייכות למוטוריקל!

ראו גם: סימן מסחר | סלוגן לעסק | סלוגן שירות | סלוגן לעסק דוגמאות | סלוגנים מנצחים | סלוגנים טובים | סלוגנים בעברית

לילדים/ מבוגרים רבים כ"כ קושי בהפרדת תנועה/ קשיים בהפרדת תנועה, עקב מכלול סיבות בהן:

עניין טכני קצר לפני שנמשיך…

 למה לא השקענו יותר בעיצוב האתר?

קהל היעד אליו פונה האתר הוא הורים המחפשים טיפול מקצועי, מדעי ומוביל לילדיהם (או לעצמם) אחת ולתמיד…! איננו מטפלים ב- קושי בהפרדת תנועה אצל ילדים/ מבוגרים באמצעות עיצוב גרפי, אנו עושים זאת באמצעות כלים, בעזרת כלי טיפול המתקדמים מסוגם בעולם!

מטרת האתר אינה להרשים את הגולש באמצעים ויזואליים, אלא להציג דבר אותנטי (אמיתי) ולהביא מידע משמעותי וחיוני, מידע שעשוי לחולל שינוי משמעותי בחיים של בנו/ בתו/ חייו האישיים! שיטת מוטוריקל (Adaptive-Load) הינה שיטת טיפול בעלת תוכן אמיתי/ רציונל מדעי ברור (כשתבקרו בדפים השונים תבינו למה כוונתנו…). בזכות כך, רכשה את מעמדה המוביל בתחום התפתחות הילד… כך שלשמחתנו, העיצוב (במקרה שלנו) פחות רלוונטי… (ברוח הביטוי: 'אל תסתכלו בקנקן, אלא במה שבתוכו').

עם זאת, אנו שואפים תמיד ליצור סדר טוב יותר בכמויות המידע המשמעותיות, לטובת נוחות, נגישות ויעילות!

אתר מוטוריקל לשרותכם כבר כמעט 20 שנה! (2006-2025)

מוטוריקל –  הרבה מעבר ל- פיזיותרפיה לילדים/ ריפוי בעיסוק לילדים או ספורט טיפולי לילדים/ התעמלות טיפולית לילדים!

קושי בהפרדת תנועה אצל ילדים לכשעצמו (מכוּנה גם 'שימוש בקיבועים'/ 'הצפה מוטורית'/ over flow, תנועות מראה/ תנועת מראה) עשוי להוביל לתנועה 'רועשת', לפיזור תנועתי (שימוש עודף בגפיים/ במפרקים לא רלוונטיים בעת ביצוע משימות גסות או עדינות) ולסרבול מוטורי ניכר, לגרור השקעת אנרגיה רבה שאינה בקורלציה לתוצר התנועתי הנמוך (כלומר, תנועה לא יעילה, לא חסכונית ולא איכותית) בעקבותיה תיגרם התעייפות מהירה מכל פעילות וסף תסכול מהיר. ניתן להבין כעת את הימנעותם של ילדים המתקשים בהפרדת תנועה מפעילות גופנית (לתפיסתו של הילד, עדיף להימנע מפעילות מאשר לחוות חוסר הצלחה ולעיתים גם עוגמת נפש משמעותית).

ביטוי נוסף לחוסר הפרדת תנועה אצל ילדים לעיתים גם מבוגרים הוא הוצאת לשון בעת ריכוז או מאמץ, כשהתמונה המוכרת והמפורסמת מכולן היא הוצאת הלשון האייקונית של שחקן הכדורסל האגדי מייקל ג'ורדן. במקרה של ג'ורדן, ההסבר שהעניק בראיונות לתקשורת בנוגע להוצאת הלשון היה הרגל שירש מאביו כבר בהיותו ילד צעיר.

הוצאת לשון אייקונית ע"י שחקן הכדורסל מייקל ג'ורדן האגדי

הוצאת לשון בעת ריכוז/ מאמץ, אצל אגדת הכדורסל מייקל ג'ורדן.

מקור התמונה:https://www.gettyimages.com/photos/michael-jordan-tongue

יכולת מוטורית טובה? כרטיס ביקור חברתי/ מפתח להשתלבות תקינה של הילד בחברה!

כיצד באים לידי ביטוי באופן מוחשי קושי בהפרדת תנועה/ קשיים בהפרדת תנועה?

ובכן, ילד המתקשה להפריד תנועה באופן יעיל עשוי להתקשות בתפקודים יומיים בסיסיים הדורשים ביצוע מס' פעולות בו-זמנית (כמו אותו טיפוס במדרגות שהוזכר קודם…), להתקשות במיומנויות ספורט בסיסיות כדוגמת מסירת כדור בשתי ידיים (הילד ימסור 'את עצמו', כלומר יתקשה לעמוד באופן יציב בעת המסירה ולאחריה), הילד עשוי להשתמש באופן מיותר בידיים ולבצע כפיפה גבית של שורש כף היד בעת הליכה על העקבים (דבר נורמלי מבחינה התפתחותית עד גיל 4-5), להפגין קושי בתפקוד מוטורי עדין או גס בעת ציור או ביצוע דהרות (ילד המצייר/ דוהר ופוער את פיו/ פה פתוח, לעיתים גם מוציא לשון בשל הפרדת תנועה נמוכה/ הצפה מוטורית) או בעת כדרור כדורסל (ילד מכדרר ביד אחת ומבצע תנועה דומה/ "תנועות מראה" בשורש כף היד/ אצבעות היד השנייה..), או ילדים המראים קושי להשתמש ביד שאינה דומיננטית בעת ביצוע פעולות א-סימטריות, כדוגמת גזירה במספריים (ילד המתקשה לאחוז/ לסובב את הדף בעת גזירת עיגול בדף נייר, או מתקשה לייצב את הדף בעת כתיבה), ויכולנו למנות שלל דוגמאות נוספות במוטוריקה גסה/ מוטוריקה עדינה  הרלוונטיות לתפקוד היומיומי.

דוגמא נוספת, מוכרת מאוד מחיי היומיום של כולנו סביב שולחן האוכל. הילד יושב עם משפחתו סביב לשולחן האוכל ומנסה לגרש זבוב טורדני המרחף סביבו. הילד מניף את ידו כדי לגרש את הזבוב ותוך כדי כך, נופל מהכיסא או שמעיף כלי הגשה אחרים המצויים על השולחן עם ידו השנייה, מבלי להתכוון לכך כמובן, בשל חוסר הפרדת תנועה (ו/או בשל ויסות כוח/ ויסות תנועה לקוי, אומדן מרחק לקוי). הרחקנו לכת בעניין הזבוב? גם פעולות פשוטות יותר של הנחת קערת סלט בנקודה ספציפית פנויה בשולחן (פעולה הדורשת גם קשר עין יד תקין, ויסות כוח/ ויסות כח, ויסות תנועה ועוד..) מבלי להפיל כלי הגשה אחרים על השולחן עשויה להוות משימה קשה מאוד ולגרור תאונות, כעס מצד הסביבה ועוגמת נפש. אם כן, אותן משימות כמו גירוש הזבוב הטורדני דורשת הפרדת תנועה ו- יציבות פרוקסימלית (שמירה על גוף יציב בעת הנעת היד, מבלי לשפוך לדוגמא משקה מכוס הנאחזת ביד השנייה..) לצד ויסות כוח/ ויסות כח/ ויסות תנועה תקין, קשר עין יד, יכולת אבחנת דמות מרקע, (מרכיב חשוב ב- התמצאות במרחב) וכמובן גם דיוק בתנועה ו- זריזות.

קושי בהפרדת תנועה אצל ילדים? מחפשים פיזיותרפיה לילדים/ ריפוי בעיסוק לילדים או ספורט טיפולי לילדיםהתעמלות טיפולית לילדיםטיפול בתנועה לילדים?

מוטוריקל– ידע מדעי מוביל בתחום התפתחות הילד!

הפרדת תנועה אצל מבוגרים בהקשר לנהיגה ברכב >>

בואו נדבר לרגע על הפרדת תנועה אצל מבוגרים האוחזים בהגה. מבוגר בעל קושי בהפרדת תנועה הנוהג ברגע נתון ברכבו, עלול לסכן עצמו באופן דרמטי כל אימת שיסית יד אחת מההגה לטובת התעסקות רגעית עם חפץ כדוגמת תיק המונח במושב שלצידו, גם אם עיניו כל העת על הכביש!

הושטת היד ותפעול רגעי של חפץ לצידו של הנהג, עלולה להסתיים בהסתה לא רצונית של ההגה (over flow, מידע לעיל) סטייה מנתיב הנסיעה ותאונת דרכים חלילה! נדגיש שע"פ החוק, חל איסור גורף על עזיבת ההגה ותפעול חפצים בעת הנהיגה, אבל מי מאיתנו לא חטא פעם בחייו, בהיסח הדעת ובאופן לא מכוון ושלח ידו אל שקית מצרכים שנרכשה בסופר, או לעבר בקבוק משקה שהונח על רצפת הרכב בצד הסמוך לנהג וכמעט נפל ונשפך בעת עצירה או פנייה חדה.

אם עד כה, תיארנו חוסר הפרדת תנועה אצל ילדים המסתיים בעוגמת נפש/ מבוכה או תאונות יומיומיות קלות, חוסר הפרדת תנועה אצל מבוגרים הנוהגים ברכב, עלול ממש להמיט אסון!

חוסר הפרדת תנועה עשוי גם להקשות בלימוד נהיגה ולעכב את התהליך באופן דרמטי. למידע נוסף לחצו: קואורדינציה בנהיגה | שיפור קואורדינציה בנהיגה.

נוסף על קושי בתפקוד היומיומי, חוסר הפרדת תנועה אצל ילדים מובילה במקרים רבים להימנעות מפעילות גופנית בעלת מימד חברתי חשוב (השתתפות במשחקי כדור וכדו') ולכן, חשוב ביותר לשפר את תפקודה (ראו גם: הקשר בין יכולת לבחירה)!

ציינו מכלול גורמים, המובילים ל קושי בהפרדת תנועה. לידיעתכם, שיטת מוטוריקל מעניקה מענה בלעדי וממוקד לקושי הספציפי ממנו סובל הילד/ המבוגר (אבחון מוטורי מסייע לנו לאתר את מוקד/י הקושי). כך לדוגמא, הטיפול בילד הסובל מ היפוטוניה ומתקשה בשל כך בבידוד איברים (הפרדת תנועה), עשוי להיות שונה במידה רבה מטיפול בילד אחר הסובל משיווי משקל נמוך או מזה של ילד שלא מצליח לקפוץ בשל פרונציה של כף הרגל, ומציג דפוס של הפרדת תנועה נמוכה… ברור כעת כי טיפול ממוקד, משיג תוצאות מהירות!

דבר חשוב נוסף, כלי הטיפול בילדים/ מבוגרים בעלי קושי בהפרדת תנועות במוטוריקל נחשבים מאתגרים ומהנים במיוחד! (מהנים לכל הגילים!) חלקם הגדול של התרגילים בעל זיקה לקואורדינציה כללית ולמיומנויות כדור, גורמים משמעותיים במיוחד לתפקוד יומיומי תקין, וכמובן תפקוד חברתי, תעסוקתי וגם ספורטיבי מוצלחים!

חוסר הפרדת תנועה?

 

אל תהיה פרד

פשוט הפרד וּמשוֹל!

כי לתפיסתנו במוטוריקל

 

כל אחד יכול 🙂

 

 

מתנצלים מראש על איכות הסרטון הבא. צולם בראשית דרכנו, לפני שנים רבות :))

אוּרי הקוסם, בתרגיל 'אחיזת עיניים' הכולל תיאום עין יד כפול, זריזותמהירות וגם הפרדת תנועה ו- חציית קו אמצע, תוך שליטה בשני כדורים (גדול וקטן) ובילבול משמעותי של הצופים 🙂

המטריה המוטורית* של מוטוריקל

במוטוריקל מעניקים לילדכם "מטריה מוטורית" (כלומר, יכולות מוטוריות גבוהות..) המגנה עליהם מפני שלל האתגרים המוטוריים-ספורטיביים-חברתיים הצפויים והבלתי צפויים של הילדות.

גשם/ מָטַר של אתגרים מוטוריים מלווה את תקופת הילדות בעידן המודרני; טורניר משחקי כדור שנחת על הילד/ה בהפתעה (כרעם ביום בהיר) במסיבת יום הולדת ספורט (דבר נפוץ מאוד כיום: יום הולדת ספורט אתגרי, יום הולדת ספורטיבית, מפעיל יום הולדת ספורט) או בהפסקה פעילה/ בקייטנה; טיול רכיבה על אופניים שאורגן ע"י ועד ההורים הכיתתי, טיפוס על חבלים במצוק במהלך טיול שנתי, משחק 'כיסאות מוזיקליים' בגן, תחרות ריצה בשיעור התעמלות (שיפור סגנון ריצה) או תחרות הורדות ידיים ספונטנית בשעת ההפסקה.. ואיננו מדברים על תפקוד מוטורי יעיל הנחוץ כ"כ במצבי חירום, בכלל זה התמצאות במרחב לילדים, שיווי משקל, כוח שרירים (חיזוק שרירים לילדים/ חיזוק חגורת כתפיים לילדים) זריזות, מהירות, הפרדת תנועה/ הפרדת תנועות, קואורדינציה לילדים ועוד…

המטריה המוטורית שלנו מעניקה לילד ביטחון עצמי (שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים), שקט ורוגע נפשי (חוסן נפשי) ומן הסתם, משפרת/ מעלה גם דימוי עצמי (שיפור דימוי עצמי אצל ילדים) כשהילד/ה יודעים שהמטריה שלהם צמודה אליהם וניתנת לשימוש בכל רגע נתון! ("כל אתגר, בעזרת המטריה המוטורית נפתר!").

המטריה המוטורית של מוטוריקל המסייעת בהגשמת ילדוּת שקטה מדאגות ובכל עונות השנה 🙂

*המטריה המוטורית ® היא סלוגן שכל הזכויות בו שייכות למוטוריקל!

ראו גם: סימן מסחר | סלוגן לעסק | סלוגן שירות | סלוגן לעסק דוגמאות | סלוגנים מנצחים | סלוגנים טובים | סלוגנים בעברית

ואם רציתם את כל המידע בקיצור?

מוטוריקל - וזה כל השיפור!

הפרדת תנועה/ שיפור הפרדת תנועה- חזרה לראש הדף